top of page

Wij hebben een spanningsboog van een goudvis!

De YouTube video’s hebben niet meer de lengte zoals vroeger. De TikTok video’s worden steeds korter en sneller. Onze spanningsboog is alleen maar korter aan het worden. De oorzaak hiervan is social media en onze smartphone. De aandacht moet snel getrokken en kort vastgehouden worden. In een korte tijd moet je laten zien wat je de kijker wilt meegeven of overbrengen.


We beslissen steeds sneller of we iets aantrekkelijk of afschuwelijk vinden om naar te kijken. De moeite doen om geconcentreerd op iets te focussen zwakt, volgens diverse social media onderzoeken, steeds meer af. Betrap jij jezelf ook vaak dat je aan het multitasken bent? Een filmpje aan, tegelijkertijd de was doen en ook nog even de nieuwe foto van je vriend op Instagram liken. Het digitale leven verandert ons brein en daarmee onze spanningsboog.


Generatie Z heeft voornamelijk te maken met deze korte spanningsboog. Zij groeien op in een tijd waarbij smartphones niet meer weg te denken zijn en waarbij thuisonderwijs via de laptop het nieuwe schoolsysteem zou kunnen worden. Uit diverse generatie onderzoeken blijkt dat de spanningsboog van deze, maar ook eerdere generaties, is gedaald naar 8 seconde. Dat is nog korter dan de spanningsboog van een goudvis.


Speel daarom in op deze verkortte spanningsboog en maak geen stories, TikToks of IGTV waarbij je vanaf de 10e seconde pas to the point komt. Kom dus snel to the point om de aandacht vast te houden. Want binnen enkele seconde wordt jouw filmpje weg geswipet.

7 weergaven