top of page

Wat is de emoji-etiquette?

Emoji’s sturen doen we allemaal. Met emoji’s geef je je tekst een extraatje en zorg je ervoor dat je elkaar beter begrijpt. Zo komt een berichtje wat minder bot over. Emoji’s begrijpt iedereen, het is bijna een wereldwijde taal. Als je een smiley met een mond naar boven stuurt, begrijpt iedereen dat je blij bent. Wat is dan de emoji-etiquette en hoe gebruik je die, want één verkeerde emoji en het bericht krijgt meteen een andere lading.


De emoji-etiquette klinkt misschien zwaar, maar dat is het niet. Het zegt wat over hoe je emoji’s moet gebruiken. Je snapt vast wel dat je geen boze poppetjes naar je baas moet sturen als je boos bent, dat wekt irritatie. Goed gebruik van emoji’s zorgt voor veel positieve effecten waar we ons niet bewust van zijn. Zo blijkt uit een trendrapport van Adobe dat meer dan de helft van de emoji-gebruikers aangeeft dat emoji’s invloed hebben op hun mentale gezondheid. Ook vinden 70% van de ondervraagden dat emoji’s helpen om positieve gesprekken aan te gaan over culturele en maatschappelijke kwesties. Ook blijkt dat emoji’s een positieve invloed hebben op het werkleven. Het zorgt ervoor dat je op het werk eerder ideeën gaat delen met collega’s en ook dat er sneller meetings worden gehouden. Die poppetjes op je telefoon doen dus veel meer met je dan je zult denken.


Nou bestaat er geen echte etiquette, maar hebben wij wel een paar tips voor het gebruik van deze leuke extraatjes:

- Gebruik er maximaal 1 tot 4.

- Gebruik de emoji die het beste bij jouw bericht past. Zo weet degene naar wie je het stuurt precies hoe je je voelt.

- Vervang woorden niet voor een emoji.

- Emoji’s worden vaak gebruikt als een soort van afsluiter. Plaats daarom je emoji, als het kan, aan het einde van je bericht.


Laat gerust een emoji achter na het lezen van dit artikel, vinden we leuk! :)

21 weergaven