top of page

Hoe versla jij het algoritme van Instagram?

Voordat je het algoritme wilt verslaan moet je weten wat het is. Het algoritme van Instagram is een onderdeel dat niet zichtbaar is voor ons, dat maakt het zo lastig. Eerder werkte Instagram met een chronologische volgorde, maar sinds 2016 is dit vervangen door het algoritme. Het algoritme bepaald welke foto’s er bovenaan jouw tijdlijn komen te staan. Als jij weet hoe het werkt, kan jij het algoritme verslaan en jouw foto’s bij jouw netwerk bovenaan laten komen!


Het belangrijkste

Volgens Instagram zijn er 3 belangrijke pijlers die jouw tijdlijn bepalen. Deze pijlers zijn: interesse, relatie en recentheid. Er zijn 3 andere pijlers die hier een relatie mee hebben en dat zijn: frequentie, volgen en gebruik. Wat doet Instagram hier vervolgens mee? Het platform wilt jouw tijdlijn vol hebben met content waarvan zij denken dat jij het graag wilt zien. Dit heeft betrekking op de pijler ‘interesse’. Instagram probeert in te schatten wie jouw beste vrienden zijn. Naar wie stuur je vaak een dm? Bij wie reageer, tag en like je vaak? Wie zoek je het meeste op? Dit zijn allemaal redenen waarom een bepaalde persoon bij jou vaak hoog in je tijdlijn verschijnt en een ander nauwelijks. Instagram zoekt dus uit wat jouw relatie met een bepaalde persoon is. Verder laat Instagram de meest nieuwste, ook wel recentste, foto zien. Hoe meer nieuwe content jij ziet, hoe langer je op Instagram blijft scrollen. Instagram past dus jouw tijdlijn aan door verschillende pijlers te gebruiken en te meten. Jouw tijdlijn is niet hetzelfde als die van je vriendin. De kattenfilmpjes staan bij jou hoger dan bij iemand die dol is op honden. Deze persoon ziet waarschijnlijk zelden een kattenfilmpje op zijn tijdlijn.


Het algoritme verslaan

Wat zijn dan de truckjes om het algoritme te verslaan? Leg jouw focus niet alleen op bereik, maar ook op engagement. Volgens Instagram’s @Creators en de schrijvers van het boek Instaproof moet je focussen op het plaatsen van reacties, liken en delen. Doe dit voornamelijk in het eerste uur dat je jouw post hebt geplaats. Binnen dit uur kan je jouw post hoger in de tijdlijn van anderen krijgen. Wees in dit eerste uur dus zeer actief op Instagram. Ook is het gebruik van (relevante) hashtags en het taggen van de plek waar de foto is gemaakt van belang. Zo trek je een breder publiek. Vergeet in dat eerste uur jouw eigen story niet. Door jouw story te gebruiken creëer je meer engagement. Plaats een ‘new post’ bericht in je story en er zullen meer mensen een kijkje nemen op jouw account. Wat tegenwoordig ook zorgt voor een groot bereik is het plaatsen van video content. Probeer het eens uit, je zult zien dat jouw bereik en vervolgens ook je volgers zal groeien.


Meer weten over het groeien van je bereik en dus je volgers? Lees dan onze blog: 6x waarom jij volgers verlies. Geloof ons, die zal je ook zeer interessant vinden.


33 weergaven