top of page

Groeien op Instagram doe je zo!

Rock your Instagram! ✨

Een aantrekkelijk Instagram account spreekt natuurlijk voor zich. Je volgers kijken als eerst naar je feed, biografie en highlights. Het is dus van belang dat dit er allemaal op en top uitziet. Maar hoe zorg je er nou voor dat je écht je Instagram rockt?


 • Fleek your feed Een mooie feed is erg belangrijk, dit zien je volgers natuurlijk direct wanneer ze op jouw account komen. Zorg dat je posts bij elkaar passen, of gebruik steeds dezelfde filters op je foto’s om eenheid te creëren. Zorg eventueel voor een vaste huisstijl aan kleuren en fonts. Wil je zien hoe jouw feed eruitziet voordat je een bericht plaatst? Gebruik de apps Preview of Unum.

 • Optimaliseer je biografie De biografie is een van de eerste dingen die je volgers te zien krijgen wanneer ze op jouw account komen. Het is belangrijk dat je biografie duidelijk weergeeft wie je bent en wat je doet (hetgeen waarvoor de volgers op jouw account kijken). Zorg voor een korte, maar krachtige bio!

 • Highlights, highlights, highlights De hoogtepunten zijn een soort van tweede biografie op je account. Ze helpen je bij het verhogen van conversies. Een bio is erg beperkt qua karakters, daarom kun je highlights gebruiken. Het is belangrijk dat je het georganiseerd houdt, maar gebruik er niet te veel! Ongeveer 3-6 highlights geeft een duidelijk overzicht. Zorg voor duidelijke namen van highlights en een mooie omslag.

 • Plaats stories Post naast berichten op je feed ook stories. Hiermee kun je snel en eenvoudig iets plaatsen zonder dat het op je feed komt. In de feed plaats je een aantal keer per week, maar het is belangrijk om in de stories dagelijks actief te zijn.

 • Plaats reels Videoposts (reels of IGTV’s) zijn een echte musthave als je wilt groeien op Instagram. Op zoek naar makkelijke en goede editing apps voor je reels? Gebruik gratis apps zoals Rush, VLLO, CapCut, Videoleap of Inshot.


Meer Instagram volgers krijgen 😏

Bij groeien op Instagram hoort natuurlijk ook het krijgen van meer volgers. Maar hoe krijg je nou meer volgers? Ga de volgende lijst even langs!


 • Definieer je publiek en volg de juiste mensen Wees specifiek in je publiek en doelgroep, de rest van de followers zijn namelijk minder relevant. Je hebt niks aan het publiek wat jouw Instagram niet interessant vindt, die groep mag je dus negeren. Geef de aandacht aan die mensen die dezelfde interesses delen. Denk hierbij dus aan de doelgroep en andere accounts met dezelfde content/interesses. Zo bouw je een kring, kun je jouw eigen kring uitbreiden en word jouw Instagram eerder aanbevolen bij jouw doelgroep.

 • Waardevolle en relevante content Creëer inzichtelijke content door waardevolle informatie te delen. Het is van belang dat jouw bericht een positief gevoel oplevert bij jouw volgers. Als je berichten plaats zonder relevante of waardevolle content, zullen je volgers sneller geneigd zijn om te ontvolgen. Jij wil toch ook liever geen posts op je feed waar je niks aan hebt?

 • Betrokkenheid en interactie is the key Zorg voor interactie en reageer op volgers, begin gesprekken en wees gentle. Het is ook belangrijk dat jij andere berichten liked en reageert. Zo hebben je volgers door dat je actief bent en dat je ook geïnteresseerd bent in hen.

 • Hashtag je gek! Hashtags zijn enorm belangrijk op Instagram. Het maximale uit je Instagram halen doe je met namelijk met hashtags, lees in onze blog over hashtags alles wat je moet weten en hashtag je gek! Maar let wel op dat je niet te gek doet. Overbodige hashtags en te veel hashtags verstoren namelijk juist het engagement.

 • Blijf consistent Let op welke tijd voor jou het beste is om te posten en probeer ongeveer 3x in de week iets te plaatsen. Het is belangrijk dat je actief blijft en je berichten verdeelt over de dagen. Het dus niet de bedoeling dat je in 1 week 7 berichten post en dan ineens 2 weken helemaal geen berichten post.


Saves zijn de nieuwe likes 👍🏼

Het algoritme van Instagram ziet het opslaan van berichten als het nieuwe liken. Dat betekent dat jouw Instagram een boost krijgt als veel volgers jouw bericht opslaan. Maar hoe zorg je ervoor dat volgers jouw berichten gaan opslaan? Deze tips zorgen ervoor dat jij een strategische denkwijze kan toepassen op jouw socials.


 1. Allereerst moet je weten waarom Instagram gebruikers posts opslaan. Dit doen ze namelijk omdat er een bepaald gevoel ontstaat bij posts. Een post kan educatief zijn, maar ook grappig of juist emotioneel. Zorg er dus voor dat je post een gevoel opwekt.

 2. Jouw volgers bewaren posts waar ze zichzelf in herkennen, waar ze van leren of ze zijn van plan je post te gebruiken. Plaats jij bijvoorbeeld een post waar tips in staan voor Instagram? Dan is de kans groot dan mensen die gaan opslaan zodat ze de post dan makkelijk terug kunnen vinden. Gebruikers slaan een post op omdat ze terug willen naar die post, maak dus content waar je volgers naar terug willen.

 3. Jouw volgers bewaren quotes en berichten waarvoor ze iets voelen, checklists of to-do-lijsten en ze bewaren carrousels met een intrigerende titel als ze die later terug willen zien.


Versla het algoritme! ⚡️

De grote truc om het algoritme te verslaan: Verzamel zoveel mogelijk likes en comments om het domino-effect up & running te houden. Het eerste uur na het plaatsen van een post is heilig. Zorg ervoor dat je direct na het posten erg actief bent op Instagram. Dus liken en reageren maar!


Wist je dat een nieuwe post in eerste instantie maar aan maximaal 10% van je volgers wordt getoond?! Wanneer die 10% actie onderneemt op jouw bericht, zoals liken of reageren, wordt het bericht in steeds meer feeds getoond. Blijven like en reacties uit? Dan sterft je bericht als het ware af en deelt Instagram het niet verder… Daarom is het van belang om actief te zijn op je Instagram wanneer je net een foto hebt geplaatst.


TIPS

 • Deel je posts ook op andere socials (zoals facebook en Pinterest) en creëer content die andere ook kunnen delen.

 • Wissel af van het soort content, het plaatsen van alleen maar selfies is een absolute no go! Plaats af en toe een sfeerfoto of een video.

 • Trigger je volgers met een pakkende caption

 • Taggen! Tag locaties en personen bij je berichten. Maar let op! Tag alleen logische en relevante locaties en personen.