top of page

Bepaal je camera-instellingen met: de belichtingsdriehoek.

Waar hebben we mee te maken als we het licht zelf gaan besturen op de camera: de belichtingsdriehoek!


Denk aan een driehoek waarbij elke hoek een effect heeft op de uiteindelijke belichting. Deze 3 hoeken zijn in dit geval het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde.


De belichtingsdriehoek ziet er als volgt uit:


Diafragma:

Het diafragma heeft invloed op de scherptediepte in een foto. Een voorbeeld is een portretfoto, bij een laag diafragmagetal is de achtergrond van de foto onscherp en de voorgrond scherp. Bij een hoog diafragmagetal is alles in de foto scherp.

Technisch feitje:

Diafragma is de licht-opening van je lens. Deze opening bepaald hoeveel licht er naar binnenkomt. Bij een groot diafragmagetal (bijvoorbeeld F32) is de lensopening heel klein en komt er minder licht binnen. Bij een klein diafragmagetal (bijvoorbeeld F1.8) is de lensopening heel groot en komt er veel licht binnen.Sluitertijd:

De sluitertijd heeft invloed op de scherpte in de foto. Met een lange sluitertijd zie je een rennend persoon niet scherp (je ziet zelfs een vaag). Bij een korte sluitertijd zie je de persoon juist heel scherp.

Technisch feitje:

In de camera zit een sluiter. De sluiter is een systeem van 2 gordijntjes. Wanneer er een foto wordt gemaakt gaat het eerste gordijnentje naar beneden, hiermee legt hij de sensor bloot. Vervolgens gaat het tweede gordijntje ook naar beneden, die bedekt de sensor dan weer. De tijd dat de sensor blootgesteld wordt aan het licht is de sluitertijd.ISO

De ISO-waarde heeft invloed op de hoeveelheid ruis in je foto. ISO gaat over de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor voor het licht, hoe beter deze het licht kan “zien”, ook wanneer er juist maar weinig licht is. Dat klinkt misschien gunstig maar wanner je een hogere lichtgevoeligheid gebruikt, hoe meer ruis er in de foto komt.

Technisch feitje:

Je kan de lichtgevoeligheid van je camera ook wel vergelijken met die van je ogen. Stel je gaat vanuit een goed verlichte omgeving ineens in een donkere omgeving staat, dan zullen je ogen eerst even moeten wennen. Na verloop van tijd ga je toch steeds meer zien in de donkere omgeving. Dit komt omdat jouw ogen in de in die tijd de gevoeligheid van het licht hebben aangepast.